Dat roken niet goed voor je huid is is algemeen bekend.

Waarom?

Nicotine vernauwt de bloedvaten in de huid, waardoor er minder zuurstof en belangrijke voedingstoffen vervoerd kan worden. Dit geeft een grauwe, vale huidskleur. Ook de huid onder de ogen wordt door verminderde doorbloeding donkerder van kleur. De nicotine kan de huid ook gelig laten ogen.

Roken breekt collageen af, waardoor rokers sneller diepere rimpels krijgen. In een tweelingenstudie werd dit goed zichtbaar. Ook breekt roken vitamine C af, een belangrijk oxidant voor de vorming van collageen.
Door het inhaleren worden de lippen vaak getuit en dit geeft de typerende verticale rimpeltjes rond de lippen, ook weleens voor de grap ‘barcode’ genoemd. Ook hebben rokers eerder kraaienpootjes rond de ogen.

De wanden van de kleine bloedvaatjes in de huid worden door de giftige stoffen brozer en ‘springen’ daardoor gemakkelijker. Het resultaat is een fijn netwerk van rode vaatjes, meestal op de neus en wangen, ook wel couperose genoemd.

Bij het uitblazen van de sigarettenrook, blijven roetdeeltjes vaak plakken op de huid langs de jukbeenderen. Dit veroorzaakt meer mee-eters en onderhuidse talgverstoppingen boven de bovenlip en op de wangen.

Het beste advies voor een gezonde huid is dus te stoppen met roken.

De huid kan dan herstellen en wij kunnen deze behandelen en detoxen met een zuurstofbehandeling, bindweefselmassage of een mooie peeling en natuurlijk met de juiste producten voor thuis. Het coaguleren van de vaatjes is een mogelijkheid en de rokerslijntjes rondom de mond kunnen we behandelen met de DAS plasma methode, de huid zal dan zeker een frissere look krijgen.