Rosacea kenmerkt zich door roodheid van de wangen, neus en de kin. Er zijn kleine rode vaatjes zichtbaar en de huid kan branderig voelen. In de actieve fase van rosacea zijn kleine puistjes zichtbaar. De huid is extra gevoelig voor huidverzorgingsproducten en temperatuurwisselingen. Deze aandoening komt meestal voor bij volwassen vrouwen vanaf 30-jarige leeftijd. Maar ook mannen kunnen er last van hebben.

Hoe rosacea ontstaat is nog niet helemaal bekend. Rosacea is een chronische huidaandoening met ontstekingen door onbekende oorzaak. Er is een overgevoeligheid voor verschillende factoren zoals temperatuurwisselingen, zonlicht, irriterende stoffen, alcohol en kruidig voedsel. Er kan ook een bepaalde huidmijt (demodex)overvloedig aanwezig zijn op de huid. Er is dus niet één bepaalde factor die rosacea veroorzaakt, maar een combinatie van factoren. Rosacea kan een familiaire aanleg zijn.

In de rustfase is de huid alleen rood en zijn er kleine rode bloedvaatjes zichtbaar. In de actieve fase ontstaan er ook bultjes en puistjes. In deze fase wordt rosacea nogal eens verward met acne.

Indien wij een ernstige vorm van rosacea concluderen zullen wij u doorverwijzen naar een dermatoloog.

Wij helpen u graag de huid met zachte producten te verzorgen en maken een plan van aanpak om de huid rustiger en minder gevoelig te maken.

Alvast enkele tips:

  • Bescherm je huid in de zon met minimaal SPF 30
  • Voorkom uitdroging van je huid
  • Vermijd sterke temperatuurswisselingen
  • Behandelingen zoals peelings en microneedling raden wij af
  • Wissel niet steeds van huidverzorgingsproducten, je huid raakt daardoor geïrriteerd.